« Květen 2024 »
POÚTSTČTSONE
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

VM-SERIES od Palo Alto Networks

Virtual Next-Gen Firewalls  a jejich licencování prostřednictvím Software NGFW Credits


Nejflexibilnější a nejsnáze škálovatelný model nasazení next-gen firewallů v různých prostředích, od public cloudu (i multi-cloud) až po on-premise virtualizované prostředí vč. datacenter.

Nabízí možnost jednotného centrálního managementu Panorama poskytujícího konzistentní řízení politik a provozní efektivitu napříč všemi typy/místy nasazení vNGFW.

V rámci jednoho typu licence je možno přepínat okamžitě na různé úrovně NGFW – od 2 až po 32 vCPU, nasazovat širokou škálu security služby (subskripce) a management/log collector.

 

Licencování pomocí kreditů – jednotná licence  PAN-SOFTWARE-NGFW-CR

Každý virtuální NGFW, příslušný support nebo služba (subscription) má hodnotu vyjádřenou počtem kreditů.

Zde je nástroj pro odhadování potřebného počtu kreditů pro plánované nasazení:
Credit Estimator VM Series

Příklad plánované konfigurace:

Kredity se kupují na potřebné období, min. 1 rok. Při nákupu kreditů na více let se jejich jednotková cena násobí počtem let.

A jak probíhá čerpání kreditů?

Uživatel má daný počet kreditů, zde například 48, k dispozici po celé období, na které je nakoupil.

Má je ve svém credit poolu.

Credit pool si uživatel kontroluje/řídí na Customer Support portále (CSP).

Uživatel může v jeden okamžik nasadit na svá prostředí tolik virtuálních NGFW a služeb, na kolik mu stačí kredity v jeho poolu, a tyto NGFW a služby může flexibilně měnit. Pokud si uživatel některý vNGFW nebo službu deaktivuje, příslušný počet kreditů se vrací do poolu jako volné a je možno je obratem využít na něco jiného – jiný typ vNGFW nebo služby.

(Slovo kredit v tomto ohledu může zavádět k představě, že se kredity  nějak spotřebovávají, to však není tento případ. Počet kreditů je stejný po celé období jejich platnosti a zákazník už pouze řídí, na co budou v daný okamžik nasazeny. Nenasazené volné kredity ubíhají bez užitku a jsou znovu použitelné, až do konce období).

Období platnosti kreditů začne plynout ihned po zakoupení, takže není vhodné je kupovat dříve nebo ve větším počtu do zásoby. Pokud by později vznikla potřeba více kreditů, není problém je kdykoli dokoupit i po 1 ks, se zarovnáním ke stejnému datu expirace.